Gazeteci Zafer Şahin: Türkiye’de yurt dışından fonlanan haber siteleri var
Gazeteci Zafer Şahin: Türkiye’de yurt dışından fonlanan haber siteleri var
Milliyet Gazetesi Yazarı Zafer Şahin, 12. Kocaeli Kitap Fuarı kapsamında “Yeni Medya ve Siyasal İletişim” adlı söyleşide katılımcılara hitap etti
Milliyet Gazetesi Yazarı Zafer Şahin, 12. Kocaeli Kitap Fuarı kapsamında “Yeni Medya ve Siyasal İletişim” adlı söyleşide katılımcılara hitap etti
Milliyet Gazetesi Yazarı Zafer Şahin, 12. Kocaeli Kitap Fuarı kapsamında “Yeni Medya ve Siyasal İletişim” adlı söyleşide katılımcılara hitap etti
Söyleşileri ve etkinlikleriyle yoğun ilgi gören 12. Kocaeli Kitap Fuarı, Kocaeli Kongre Merkezi’nde birçok farklı alandaki panel ve söyleşileriyle devam ediyor. Selim Sırrı Paşa Salonu’ndaki “Yeni Medya ve Siyasal İletişim” adlı söyleşide konuşan Milliyet Gazetesi Yazarı Zafer Şahin, “Yakın dönemin en ciddi problemlerinden biri sosyal medya. Yalan haber ışık hızıyla yayılıyor. Gerçek ortaya çıkana kadar yalan dünyayı dolaşır. Bu söz sosyal medyayı tarif etmek için söylenmiş sanki. Çünkü yalanın bir cazibesi var. Bu sitelerin de bir özelliği var. Türkiye’de yurt dışından fonlanan haber siteleri var” dedi.
“ALGIYA HÜKMEDEN PSİKOLOJİK HAKİMİYETİ ELE GEÇİRİYOR”
Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle her şeyin değiştiğini söyleyen Şahin, toplumların değiştirilip, dönüştürülmesinde sosyal medyanın çok güçlü olduğunu dile getirdi. Yakın dönemin en ciddi problemlerinden birinin sosyal medya olduğunun altını çizen Şahin, “Biz bazı olayların perde arkasında ne olduğunu biliyoruz. İlgili kamu kuruluşlarının bazı şeyleri bütün netliğiyle aktaramadıklarını biliyoruz. Ama bakıyorsunuz sosyal medya üzerinden bazen iş farklı bir boyuta ulaşıyor. Maalesef algıya hükmeden bir şekilde psikolojik hâkimiyeti ele geçiriyor. Türkiye’de servis edilen haberlerin yüzde 47’sinin sahte olduğu şeklinde araştırma var. Yani 2 haberden 1 tanesi sahteyse o ülke üzerinde bunu söyleyince kızıyorlar ama müdahale oluyor.” diye konuştu.
“YALAN GERÇEKTEN DAHA KOLAY SAHİPLENİLİYOR”
Sosyal medya dezenformasyonuyla ilgili örnekler veren Şahin, “Dediler ki Araplar gelecek bizim öğrencilerimizin yerine sınavsız üniversiteye girecekler. Siyaset, 2 saat sonra bu yalanı hemen sahiplendi. Sonra o haberi yayınlayan site ‘Doğru değilmiş.’ şeklinde açıklama yaptı. Dijital medyayı anlatan en somut örnek budur. Fakat o açıklamayı yapan siyasiler açıklamalarını geri çekmediler. Ben şimdi o çocukların yerine kendimi koyuyorum. O moral bozukluğu ile sınava girdiler. Yani bir yalan ortaya atılıyor. O yalan geniş kitleye ulaştırılıyor. Sonra küçük bir mahcubiyetle özür dileniyor. Düzeltme yapılsa dahi 10 kişiden 8’i o yalana inanmış oluyor.” dedi.
“YALANIN BİR CAZİBESİ VAR”
Yalan haberlerin ışık hızıyla yayıldığını ve gerçeklerin üzerinin örtüldüğünü anlatan Şahin, “Bir söz var ‘Gerçek ortaya çıkana kadar yalan dünyayı dolaşır.’ Bu söz sosyal medyayı tarif etmek için söylenmiş sanki. Gerçek arkadan geliyor. 2-3 saat sonra açıklama yapılıyor ama gerçeği kimse almıyor. Çünkü yalanın bir cazibesi var. Bu sitelerin de bir özelliği var. Türkiye’de yurt dışından fonlanan haber siteleri var. Buradaki amacın tamamen o toplumu karamsarlığa itmek olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
‘’ÇOK İYİ ÇALIŞILMIŞ BİR YIPRATMA PLANI’’
Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son zamanlarda bir moda var. Gençler yurt dışına gidiyor. Pasaportun arasında uçak bileti diyorlar ki ‘Türkiye bir diş hekimi kaybetti. Hollanda bir kargocu kazandı.’ ben bunun da aslında üzerinde çok iyi çalışılmış bir yıpratma planı olduğunu düşünüyorum. Türkiye yaşanılacak ülke değil algısı oluşturulmaya çalışılıyor. Algı bu ama olgu çok farklı. Çünkü savaş veya herhangi bir doğal afet meydana geldiğinde Türkiye vatandaşlarını özel uçakla alıp memlekete getirebilen bir yönetim.”
“TÜRKİYE GÖÇ SORUNUNU İYİ YÖNETİYOR”
Mülteci konusuna da değinen Şahin, “Bence de ülkelerine gitmeleri lazım. Fakat biz bu Suriyelileri kollarımızı açarak ülkemize davet etmedik. Orada makro plan söz konusuydu. Haritaya baktığınızda ateş çemberi içinde kalan bir ülkeyiz. Savaş çıkıyor milyonlarca insan canını kurtarmak için sizin sınırlarınıza geliyor. Dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük sorunlardan biri göç meselesi. İnsanlar Pakistan’dan, Afganistan’dan, Irak’tan ve Suriye’den zengin Batı’ya doğru akın ediyor. İbn-i Haldun’un bir sözü var, ‘Coğrafya kaderdir.’ diye. Bunun avantajları olduğu kadar dezavantajı da var. Tabii göçmenler tarafından yer yer kriminal olaylar söz konusu oluyor. Ama bu bütünü anlatmaz. Böylesine devasa sorunu yönetebilmek de önemli değil mi? Türkiye göç sorununu iyi yönetiyor.” ifadesini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.